8 ползи от готвенето с air fryer вкъщи
В забързаното съвременно ежедневие все по-често ни се налага да готвим бързи и едновременно с това качествени храни. Готвенето с еър фрайър навлезе бързо в бита ни в последните години и е все по-предпочитан начин за приготвяне на здравословна, евтина и бърза храна. Готвенето в еър фрайър е на основата на горещ въздух, благодарение на която технология храните запазват своите полезни качества, приготвеното ястие е изключително здравословно, лесно и бързо. Използването на минимално количество мазнина е едновременно икономично и полезно.
Какво представлява air fryer?
Air fryer е малък домакински кухненски уред. Буквалният му превод от английски означава „въздушен фритюрник“. Принципът на работа, обаче, няма нищо общо с работата на добре познатия фритюрник. По-скоро еър фрайър много прилича на малка конвектора фурна, в която храната се приготвя чрез циркулиране на горещ въздух. Съществената разлика е, че при air fryer въздухът се върти много по-интензивно, като едновременно с това по отношение използването на електроенергия еър фрайърът много по-икономичен уред.
Air fryer съдържа нагревателен елемент и вентилатор, разположени обикновено в горната част на уреда. Вентилаторът, който се намира зад нагревателя издухва горещия въздух надолу и по този начин „обгръща“ храната. В резултат на този процес, приготвеното ястие придобива хрупкава и златиста коричка. Благодарение на този метод се намалява употребата на голямо и излишно количество мазнина, което по никакъв начин не вреди на качеството и вкуса на приготвеното ястие.
Основни ползи от използването на air fryer
Както вече беше споменато, основните ползи от готвенето с еър фрайър са: здравословно приготвена храна, с използване на минимално количество мазнина, бързо, лесно и удобно. При готвене с еър фрайър не се отделя неприятна миризма, рискът от изгаряне или препичане на храната е минимален, пести се енергия. Уредът се почиства и поддържа лесно, заема малко място в съвременните кухни.
Здравословна храна с по-малко мазнини и повече минерали
Основен положителен резултат при приготвяне на храната с еър фрайър е поддържане на здравословен начин на живот. При приготвянето чрез циркулиране на горещ въздух при висока скорост на вентилатора храна е необходимо по-малко време в сравнение с традиционното готвене във фурна и използване на по-малко мазнина. В резултат на това, продуктите запазват до голяма степен всички свои качества, соли, минерали. Готовото ястие е здравословно и вкусно.
Бързо и удобно приготвяне на храна
Едно от важните преимущества при готвенето с еър фрайър е, че ястието се приготвя изключително бързо и не е необходимо да бъде постоянно следено, за да се предотврати изгаряне. Вие дори можете да поставите продуктите в уреда сутринта, пред да отидете на работа или на разходка сред природата, да нагласите желаната програма за готвене и да дадете желания отложен старт. Уредът ще започне да готви в заложения час и при прибирането ви у дома вкусно и здравословно ястие ще бъде приготвено без ваша намеса. Ако пък вашия еър фрайър е с интегрирано WiFi приложение, вие можете да контролирате процеса на готвене от разстояние.
По-малко миризми и дим в дома
Готвенето с горещ въздух има и друго, немалко съществено предимство. При приготвяне на желаното ястие с еър фрайър се отделя изключително малко миризма и пара. Благодарение на това, вашата кухня е винаги чиста и уютна.
Пестене на енергия и време
В сравнение дори и с най-мощните и съвременни фурни, еър фрайърът загрява изключително бързо, само за няколко минути и може да приготви дори специален деликатес за двадесет минути. Готвенето с горещ въздух е изключително бързо и икономично, пести време и енергия. При него не се използват всевъзможни и различни видове съдове за готвене, които след това трябва и да се измият.
Приготвяне на различни ястия
Погрешно е да се мисли, че готвенето с air fryer е единствено заместител на пържените храни. Напротив, този прекрасен уред е подходящ за приготвяне на всички и различни видове печива, сладкиши, десерти, баници. Всички видове меса и морски продукти могат да се приготвят в еър фрайър. Зеленчуците, приготвени в уреда са изключително вкусни. Дори яйца могат да бъдат сварени в него. Голямо преимущество на уреда е функцията за претопляне на храна – бързо и здравословно, без изгаряне на храната или промяна на вкусовите и качества.
Лесно почистване и поддръжка
Всички знаем колко е досадно готвенето в различни кухненски уреди, а още по-досадно е последващото им измиване. При еър фрайърът този проблем не съществува. Единственото, което трябва да се почисти/измие след употреба е кошницата, в която се приготвя храната. Тя самата е изработена от висококачествен материал, който се почиства лесно и може да се измива в миялна машина. А самият уред се почиства с едно просто избърсване на корпуса с леко навлажнена гъба.
По-малко риск от изгаряне на храната
Както вече бе споменато, основното преимущество на готвенето с еър фрайър е готвенето с горещ въздух. Ястието се готви докато уредът е затворен и въздухът циркулира в него. Той обгръща храната от всички страни постоянно, поради което се предотвратява рискът от изгаряне на храната.
Ефективно използване на пространство в кухнята
Еър фрайър е компактен уред, който заема изключително малко място. Той може да бъде поставен на кухненския плот, без да пречи на вашата работа. След използване, поради малкия му размер, може да бъде съхраняван в шкаф или да остане върху плота. Съвременните еър фрайъри са в различни светове – бял, инокс, черен, различен дизайн – овален или квадратен, с различна вместимост на кошницата, което ви позволява да изберете най-подходящия за вашия интериор и вашите нужди уред.
Един коментар