air fryer

Какво да сготвя в еър фрайър? 7 плюса на готвенето с еър фрайър

Еър фрайърът е особено подходящ за готвене на храни, които искате да бъдат хрупкави и сочни, като пържени картофи, пилешки хапки или печени картофи с хрупкава кора. Това е един от най-подходящите начини за приготвяне на меса като пържола или пиле, тъй като винаги се получават сочни и ароматни.

Защо еър фрайърите станаха толкова популярни

В последните 10 години и особено по време на Ковид пандемията, еър фрайърите станаха изключително популярни. Потребителите оцениха факта, че те са изключително достъпни, не използват толкова много мазнина, като традиционните фритюрници и затоплят храната равномерно и бързо. Освен че тези уреди са много по-здравословни от фритюрниците, те работят много по-бързо от стандартната електрическа фурна. Фрайърите са икономични и лесни за поддръжка.

7 плюса на готвенето с еър фрайър

Предимствата на готвенето с ейр фрайър са многобройни и сега ще разгледаме някои от тях.

По-здравословно хранене

Използването на въздушен фритюрник е здравословно, защото той не се нуждае от толкова много мазнина, колкото обикновения фритюрник, но придава на храната ви еднакво задоволителен вкус. В зависимост от рецептата, трябва да добавите само една или две супени лъжици олио. Еър фрайърът може значително да намали броя на трансмазнините във вашата пържена храна. Използването на въздушен фритюрник също ви помага да избегнете опасните съединения, образувани по време на стандартното дълбоко пържене.

Бързо и удобно

В сравнение с конвенционалните фурни, въздушният фритюрник загрява и приготвят храната много по-бързо. Повечето фрайъри могат да загреят до 200°С за пет минути или по-малко. Газовите фурни достигат същата температура за 13 минути, а на електрическите фурни им отнема между 17 и 19 минути. Въздушните фритюрници не само предварително загряват по-бързо, но и готвят по-бързо. Това е така, защото камерата във въздушния фритюрник е много по-малка от голяма фурна, така че нагряването е по-концентрирано. Като основно правило можете да конвертирате повечето рецепти за готвене във фурна в рецепти за фрайър, като намалите времето за готвене с 20%.

По-лесно почистване

Можете да почиствате кошницата на въздушния си фритюрник след всяка употреба, точно както бихте направили за всеки съд или тиган, който използвате за готвене. Просто я измийте със сапунена вода и неабразивна гъба. Много кошници на еър фрайери могат дори да се мият в съдомиялна машина, което прави почистването още по-лесно.
Ако трябва бързо да изсушите кошницата, просто я поставете във фритюрника и го включете за минута.

Приложения на уреда

Еър фрайерите не са само за приготвяне на пържени картофи. Те могат да се използват за приготвяне на голямо разнообразие от храни, включително зеленчуци, пилешки крилца, риба и дори десерти като бисквити и плодови чипсове. Много въздушни фритюрници се предлагат с допълнителни аксесоари, като тави за печене или решетки за грил, които ви позволяват да готвите още повече видове храна. Пърженето на въздух също е чудесен начин да увеличите приема на зеленчуци.

Икономия на енергия

Фрайърите са енергийно ефективни, което е добре както за околната среда, така и за портфейла ви. Те използват по-малко енергия от традиционните фурни и котлони, така че можете да спестите пари от сметката си за електричество, като същевременно намалите въглеродния си отпечатък. Освен това те не изискват предварително загряване, което означава, че можете да започнете да готвите веднага, без да се налага да чакате фурната ви да загрее.

Вкус и текстура на храната

Поради начина, по който въздухът циркулира при висока температура във фрайъра, храната ви става златисто кафява и хрупкава отвън, като същевременно се запазва влажна и сочна отвътре. Приготвените вътре пилешки бутчета, нарязани на кубчета картофи и скариди са чудесни примери за това.

Сигурност при готвене

Важно е да прочетете и спазвате всички предпазни мерки, които са включени в ръководството на вашия еър фрайър.

Идеи за ястия, които можете да приготвите в еър фрайър

Еър фрайърът старатира като уред за приготвяне на по-здравословна пържена храна, но се превърна в много по-функционален помощник. Оказва се, че въздушните фритюрници правят много повече от това просто да приготвят любимите ви пържени храни по по-здравословен начин. Те пекат, запичат, пекат на скара, гриловат, приготвят тестени печива, подгряват храна и готвят замразени продукти по феноменален начин! Ето няколко идеи за това какво можете да приготвите във вашия фритюрник:

Пилешки крилца

Приготвянето на замразени пилешки крилца с въздушен фритюрник са най-вкусните и лесни пилешки крилца! Направете ги за по-малко от 25 минути и не е необходимо дори да размразявате крилцата преди това. Това е идеалното предястие, когато поканите повече хора вкъщи. Никога повече няма да правите пилешки крилца по друг начин!

Френски картофи

Обелете и нарежете картофите на тънки пръчици и ги подсушете с кухненска хартия. Добавете 2-3 с.л. олио и ги разбъркайте. Това е всичко което трябва да направите за да получите хрупкави и златисти на цвят пържени картофки. Вашият фритюрник ще ги приготви за 25 минути.

Зеленчуци

Микс от зеленчуци в еър фрайър без излишни вредни мазнини – овкусете ги със сол, черен пипер, зеленчукова подправка, унисос, сух чесън и малко зехтин. Сложете ги в еър фрайъра и ги сгответе на 180 градуса.

Десерти

Не се ограничавайте със солени неща. „Печенето“ в еър фрайър е не само възможно, но и супер практично.
Някои фритюрници с горещ въздух имат в комплект специална тава, която можете да използвате за печене – но дори, ако в комплекта нямате такава, можете просто да използвате стандартна тава. Торти, браунита и понички са идеални примери за десерти, които можете да „изпечете“ във фритюрник. Просто мислете за вашата машина като за супер мощна конвекционна фурна. Вентилаторът е по-силен от обикновения, така че следете вашите печени продукти, за да не покафенеят твърде бързо. И дори да го направят, просто ги покрийте с фолио и оставете да се „пекат“.

Други варианти

Използването на вашия еър фрайър е чудесен начин да претоплите храните и те отново да са все така сочни и хрупкави. Обикновено са необходими само няколко минути, за да се затопли отново храната. Насока при претопляне е да използвате температура, която е с около 30 градуса по-ниска от температурата, която бихте използвали, за да приготвите храната.

Как да изберете еър фрайър?

На пазара има толкова много фритюрници с горещ въздух, че може да е трудно да разберете кой еър фрайър е най-подходящ за вас.Трябва да имаме предвид какви ястия ще готвите с него. В магазинната мрежа има фритюрници с горещ въздух с различни допълнителни приставки освен основната кошница за пържене.

Размер и капацитет

Фрайърите се предлагат в различни размери, така че е важно да изберете такъв, който отговаря на вашите нужди. Ако имате голямо семейство или често готвите за много хора, уверете се, че сте взели уред, който е достатъчно голям.

Капацитетът е първият критерий, който трябва да вземете предвид, когато искате да закупите фритюрник с горещ въздух. Това ще определи количеството пържени картофи или други храни, които бихте могли да готвите в него. Понастоящем предлаганите на пазара уреди предлагат капацитет от 600 g до 1,8 kg. За да намерите идеалния модел, трябва да помислите за броя на хората в къщата, като знаете, че трябва да вземете предвид порцията от 200 – 300 г за всеки. Например, фритюрник с горещ въздух до 1,2 кг е подходящ за семейство от 4 до 5 души. Но за да имате допълнителен марж, е по-добре да изберете модел с по-голям капацитет.

Функции и настройки

Много фритюрници се предлагат с предварително зададени програми за готвене за различни видове храни, като пиле, риба или зеленчуци. Тези предварителни настройки могат да ви спестят време и да улеснят готвенето на любимите ви храни, особено ако сте нов в пърженето на въздух или готвенето като цяло.

Някои фритюрници имат по-широк температурен диапазон от други, което ви позволява да готвите различни храни при различни температури.

Цена и качество

Цената за покупката на качествен фритюрник с горещ въздух достига до 300-400 лв. Естествено, възможно е да намерите уреди, чиято цена далеч надвишава сумата от 1000 лв. Като общо правило, увеличението на цената предполага по-голям капацитет на кошницата и повишена мощност.

По-добре е да избягвате много евтини продукти, защото те не са много издръжливи и могат да бъдат направени от опасни материали.

Полезни съвети за готвене с еър фрайър

Ето няколко полезни съвета и трикове, които ще ви помогнат да извлечете максимума от своя еър фрайър.

Предварително загряване

Точно както при конвенционалната фурна, важно е да загреете предварително своя въздушен фритюрник преди употреба. Това ще гарантира, че вашата храна се приготвя равномерно и намалява времето за готвене. Препоръчително е да загреете предварително вашия фрайър за най-малко три минути, преди да добавите продуктите.

Понякога обаче не загрявам предварително моя фритюрник. Когато готвя храни, които бързо покафеняват по краищата, но отнемат повече време, за да станат омекнали в центъра, като броколи или брюкселско зеле, започвам да готвя във фритюрник със студен въздух, за да не загорят по краищата, преди в центъра да се сготвят.

Подредба на храната

Не претрупвайте кошницата. За да стане храната хрупкава и да се получи равномерно готвене, продуктите трябва винаги да са на един слой в кошницата. Най-добре е да готвите на по-малки партиди, давайки на всяко парче храна достатъчно място, за да се сготви равномерно.

Разклатете или обърнете, за да се приготви равномерно. Когато готвите храна на малки парченца, като пилешки хапки или пържени картофи, разклатете добре кошницата около средата на времето за готвене, за да се готви равномерно. Когато приготвяте месо като свински или пилешки пържоли, обърнете парчетата след около половината от времето за готвене.

Използване на мазнина и подправки

Еър фрайърите са чудесен начин за приготвяне на храна с по-малко калории, но това не означава, че трябва да жертвате вкуса. Експериментирайте с различни добавки, билки и подправки, за да добавите вкус към ястията си, без да добавяте допълнителни калории.

Смесете подправките си с олио, преди да ги добавите към храните, за да предотвратите разпръскването им.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *