влагоуловител и пречиствател

Влагоуловители срещу пречистватели на въздух: Каква е разликата?

Влагоуловители срещу пречистватели на въздух: Каква е разликата?

Пречиствателите на въздуха почистват въздуха и улавят замърсители и алергени. Целта на влагоуловителите е да променят нивата на влажност на въздуха в помещенията и да премахнат излишната влага.
Влагоуловителите работят като извличат влажния и топъл въздух от околната среда и връщат хладен, по-сух въздух обратно във вашия дом. Чрез тях се контролира влажността в помещението, намалява се конденза и влагата, което на свой ред намалява риска от образуване на мухъл.
Пречиствателите на въздух не променят нивата на влажност в помещението. Те са проектирани да филтрират вътрешните замърсители на въздуха като полени, дим, прах и да връщат чист въздух без замърсители обратно във вашия дом.

Влагоуловители срещу пречистватели на въздух: Какви са предимствата?

Влагоуловителят може да бъде особено полезен ако живеете във влажна среда и влагата във въздуха причинява проблеми като конденз и мухъл. Ако въздухът е твърде влажен се появяват акари и мухъл, които могат да са причина за симптоми на астма. Влажният въздух директно предизвиква свиване на дихателните пътища, което води до задържане на алергени вътре и влошаване на симптомите на астма.
Пречиствателите на въздух също могат да помогнат при тези респираторни заболявания, като премахват алергените от въздуха, преди да бъдат вдишани. Тези алергени включват домашни акари, домашни любимци, хлебарки, мухъл и мишки.
И влагоуловителите, и пречиствателите на въздух могат успешно да се справят с алергиите и астмата. Доказано е, че праховите частици и акарите значително намаляват, когато се използва пречиствател на въздуха с HEPA филтър.

Влагоуловители срещу пречистватели на въздух: Кой е подходящият за вас?

Ако живеете в район с силно замърсяване на открито (например близо до път) или пък живеете с някой, който пуши, може да помислите за закупуване на пречиствател на въздуха. За предпочитане е той да има HEPA филтър. За да бъде ефективен, пречиствателят трябва да премахва 99,97% от частиците с диаметър 0,3 нанометра или по-голям. Съвремениите пречистватели премахват именно тези частици.
Ако домът ви е особено влажен, често се появява излишен конденз по прозорците или студените повърхности, наслоява се мухъл, тогава влагоуловителят е по-добрият вариант за вас. Филтрите на влагоуловителя трабва да се почистват редовно. В противен случай може да станат благоприятна среда за бактерии и вируси, които след това се освобождават във въздуха, който вдишвате. Все пак, имайте предвид, че влагоуловителят ще намали влагата и мухъла, но не може да ги премахне напълно.

👉За повече информация посетете сайта ни: https://maxair.bg/maxair.bg

👉Към нашия блог

Автор: maxair.bg

Подобни статии

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *