Влажността на въздуха и защо тя има значение

Влажността на въздуха и защо тя има значение

Без да забелязваме, при почти всички нормални атмосферни условия някакъв обем вода се изпарява и кондензира в постоянен цикъл. Водата се издига, изпарява се и се разпръсква във въздуха под формата на водна пара.

Влагоуловители от maxair.bg

Влажността е наличието на водни пари в атмосферата. Колкото повече вода се изпарява в дадена област, толкова повече водни пари се издигат във въздуха и толкова по-висока е влажността в тази област. Горещите места обикновено са по-влажни от хладните места, защото топлината кара водата да се изпарява по-бързо.

Защо се получава влажност?

Водната пара не изглежда полезна за почти нищо – освен да ви кара да се чувствате неудобно. Може да звучи така, сякаш изпарението на водата е нещо лошо, но водата в течно състояние е необходима и вярвате или не, но изпарението на водата и влагата изпълняват критична функция в природата и тя не би могла да съществува без тях!
Когато течната вода се изпари в газообразна водна пара, тя е завършила една трета от най-важния воден цикъл. Водният цикъл е начинът на природата да разпределя водата към обектите, които се нуждаят от нея. Ако водата не се изпаряваше, нямаше да имаме облаци и никога нямаше да вали!

Как изпарението на водата причинява дъжд?

Когато водната пара се издига, водните молекули в парата се обединяват с други частици като прах, сол и дим. В крайна сметка тези молекули се свързват заедно, докато станат достатъчно големи, за да бъдат видими като облаци.
Колкото по-високо се издига водната пара, толкова по-разреден става въздухът около нея. По-малко въздух означава, че гравитацията е по-слаба, което означава по-малко въздушно налягане. По-малкото налягане означава, че молекулите на въздуха не са притиснати една към друга толкова плътно, което понижава температурата на въздуха (това е като когато хората излязат от претъпкан асансьор). Когато температурите се понижат, водните частици в облаците се кондензират в течна форма и падат като дъжд.

Как измерваме влажността?

Има няколко различни начина за изчисляване на влажността в абсолютно и относително изражение. Всеки метод има своите приложения:

АБСОЛЮТНА ВЛАЖНОСТ

Абсолютната влажност е просто общата маса на водните пари в даден въздушен обем, независимо от температурата на този въздух. От научна гледна точка това е най-„точното“ измерване на влажността, тъй като количеството водна пара във въздуха директно определя влажността.

Колкото и „точна“ да е абсолютната влажност, тя се изразява в грамове влага на кубичен метър въздух. „5 грама на кубичен метър въздух“ вероятно не ви дава добра представа колко влажно се „чувства“ навън (освен ако не сте много по-умни). Тук идват относителната влажност и „точката на оросяване“.

ТОЧКА НА ОРОСЯВАНЕ

Кондензация възниква само когато във въздуха има достатъчно водна пара, за да могат молекулите вътре в парата да се слеят във водни капчици. Единственият начин това да се случи е, ако водната пара кондензира по-бързо, отколкото може да се изпари.

Точката на оросяване е температурата, която въздухът трябва да има, за да може водата да кондензира и да се изпарява с еднаква скорост. Ако температурата на въздуха съответства на точката на оросяване, въздухът е възможно най-наситен, без да се образува конденз. Кондензът се образува, когато температурата на въздуха падне под точката на оросяване. Ако температурата на въздуха се повиши, водата се изпарява по-бързо и не се образува конденз.

ОТНОСИТЕЛНА ВЛАЖНОСТ

Точката на оросяване се използва за изчисляване на относителната влажност. Относителната влажност е процентно измерване на наситеността на водните пари спрямо максималната наситеност. С други думи, относителната влажност измерва колко близо е температурата на въздуха до точката на оросяване. Например 100% относителна влажност означава, че температурата на въздуха е достигнала точката на оросяване.

Този метод за отчитане на влажността се счита за „относителен“, тъй като всъщност не измерва колко водна пара има във въздуха. Вместо това измерва колко водна пара има във въздуха спрямо това колко този обем въздух може да побере. Така че колкото по-близо до 100% е точката на оросяване, толкова по-влажен е въздухът.

Защо влажността променя начина, по който се чувстваме?

Повишената влажност ни кара да усещаме въздуха по-топъл и може да увеличи дискомфорта ни с повишаване на температурата. Това се получава, защото забавя естествената система за охлаждане на тялото.

Мухълът и вашият дом: Какво трябва да знаете
Влажността на въздуха и защо тя има значение
Влагоуловители срещу пречистватели на въздух: Каква е разликата?

Към нашия блог

Автор: maxair.bg

Влажността на въздуха и защо тя има значение

Подобни статии

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *