Xiaomi Пречиствател за въздух Mi Smart Air Purifier 4

Йонни и/или HEPA пречистватели на въздух

Какво е йонен пречиствател на въздух?

Йонните пречистватели на въздуха са пречистватели, които помагат да бъдат премахнати или намалени ултрафините замърсители от околния въздух. Наричани още йонизатори или йонни генератори, йонните пречистватели на въздух освобождават отрицателен йонен заряд, който се прикрепя към замърсителите във въздуха и ги кара да се залепят за близката повърхност.
Въпреки че йонните пречистватели обикновено са самостоятелни устройства, някои производители започват да включват йонизираща функция като част от стандартните пречистватели на въздух с HEPA филтър.

Какво е HEPA пречиствател на въздух?

Въздухопречиствателите HEPA са най-разпространеният потребителски клас пречистватели на въздуха на пазара. Както подсказва името им, те разчитат на HEPA филтри, през които пропускат въздух. Филтрите от фибростъкло или полипропилен могат теоретично да премахнат всички частици от 0,3 микрона или повече.
Пречиствателите на въздух с HEPA филтър понякога включват допълнителни филтри като предфилтър, филтър с активен въглен или ултравиолетов филтър. Те могат да разполагат и с филтър, йонизиращ въздуха.

Йонни срещу HEPA: Кое е по-добро за почистване на въздуха?

Както йонните, така и HEPA пречиствателите на въздух пречистват околния въздух, но използват различни технологии. Докато HEPA пречиствателите улавят замърсителите в своите филтри и ефективно ги отстраняват от въздуха, йонните пречистватели просто ги карат да залепват за различни повърхности в стаята, като стени, подове, завеси. Тези повърхности трябва да се почистват редовно, за да се отстранят наслоените замърсители.
Йонните пречистватели могат да премахнат по-малки частици, като тези в цигарения дим или смог, но може да не премахнат ефективно по-големите частици като полени и алергени от домашен прах. Йонизаторите също не могат да премахнат газове и миризми.
От друга страна, HEPA пречиствателите теоретично могат да филтрират почти всички частици с размер най-малко 0,3 микрона. Такива частици включват прах, цветен прашец, спори на плесени, мана, пърхот от домашни любимци, прахови акари, сажди и много въздушни патогени. Подобно на йонните пречистватели на въздуха, HEPA филтрите не могат да почистват газове или миризми. Въпреки това много производители на пречистватели на въздух включват филтър с активен въглен с HEPA филтър за премахване на миризми и газообразни замърсители.
Пречиствателите HEPA изискват смяна на филтри, за да се осигури ефективна работа, което увеличава тяхната цена. Те са и по-шумни. За разлика от тях, повечето йонни пречистватели на въздух работят безшумно и нямат филтри за смяна. В резултат на това те са по-евтини за работа.
Още пречистватели за въздух от MaxAir.bg
Към нашия блог

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *