4-в-1 Вентилатор - Охладител- Пречиствател - Овлажнител Rohnson R-870 Breezer

Вентилатор, въздушен охладител или мобилен климатик

Вентилатор, въздушен охладител или мобилен климатик

Чрез своите роторни остриета, вентилаторите създават приятен въздушен поток, чрез който охлаждат въздуха. Вентилаторите са компактни, лесни за работа, евтини и лесно преносими устройства. Недостатъците им са в това, че имат ограничен обхват на действие и не намаляват температурата в стаята.
За разлика от тях, въздушните охладители намаляват температурата на въздуха на принципа на студеното изпаряване на водата. Охладителят засмуква топъл въздух отзад и го повежда през изпарителя, водата отнема топлината от нея и потокът на изходящия въздух е по-хладен. Недостатък е, че резервоарът трябва да се пълни редовно с вода. Може да се използват охлаждащи батерии или кубчета лед.
При мобилния климатик, топлият въздух се всмуква и преминава през устройството чрез вградената охлаждаща верига с помощта на компресор. Там се охлажда и отново се изхвърля в стаята като хладен въздушен поток, а топлият обработен въздух се извежда през маркуч за изпускане. Предимствата на мобилния климат са малките изисквания за пространство, лесната инсталация на врата или прозорец, ефективното намаляване на стайната температура. Като недостатък може да се посочи необходимостта от разполагането му близо до врата или прозорец. Има по-голямото потребление на електроенергия при дългосрочна работа и не е подходящ за региони с ниска влажност.

Вентилатор, въздушен охладител или мобилен климатик

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *